Wassen zonder water

Het Britse bedrijf Xeros heeft een methode ontwikkeld om textiel te wassen waarbij 75 procent minder water wordt gebruikt. In plaats van water wordt er gewassen met speciaal ontwikkelde polymere bolletjes, die het vuil opnemen. Daarbij worden speciale wasmachines gebruikt, waarvan er op dit moment in de VS en Europa enkele tientallen operationeel zijn. Het bedrijf verwacht dit jaar nog eens 120 machines te plaatsen.
Xeros, dat in 2006 werd opgericht als een spin-off van de universiteit van Leeds, richt zich in eerste instantie op industriƫle wasserijen, maar wil zich in de nabije toekomst ook richten op de consumentenmarkt.
Beads_dropping_from_handVolgens het Engelse bedrijf wordt alleen voor het wassen van hoteltextiel in de Verenigde Staten dagelijks 1,5 miljard liter water gebruikt. De nieuwe methode zou niet alleen water, maar ook energie besparen, omdat het wassen gebeurt op aanzienlijk lagere temperaturen.
De kritiek op de nieuwe methode luidt dat met de kunststofbolletjes eigenlijk alleen maar meer afval wordt geproduceerd. Volgens Xeros weegt dat niet op tegen de voordelen. De bolletjes zouden honderden wasbeurten meegaan, er worden minder chemicalieƫn gebruikt en de bolletjes kunnen nadien gerecycled worden.
https://www.youtube.com/watch?v=KxCPDrtxOPk